Flowerchild Ragdoll

 

Acanthus - Akantus

Slægten Akantus (Acanthus) rummer mange arter fra tørre, subtropiske eller tempererede stepper. Her kan nævnes de arter, som ses ofte i Danmark (eller som danskere ofte møder på ferierejser sydpå) : Blød Akantus (Acanthus mollis) eller Have-Akantus (Acanthus hungaricus) og til sidst Tornet Akantus (Acanthus spinosus). 

Akantus

Akantus

 
Rige: Plantae (Planter)
 
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
 
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
 
Orden: Lamiales (Læbeblomst-ordenen)
 
Familie: Acanthaceae (Akantus-familien)
 
Slægt: Acanthus

 


Akantus


Akantus anvendt i kunst.

Akantus spinosus - Tornet akantus
 

 

 

Akantus, (af græsk akantha 'torn'), Acanthus, planteslægt med 30 arter i akantusfamilien Acanthaceae. Familien har over 4000 arter, de fleste urter, vidt udbredt i troperne. Blomsterne, der typisk er tolæbede, sidder ofte i aks eller klaser omgivet af store og stærkt farvede højblade. Frugten er en kapsel med to rum med to eller flere frø i hvert rum. Ved modenhed åbner frugten sig med et smæld, og frøene kastes flere meter bort.

Slægten Acanthus findes i tropisk Afrika og i Asien; i Sydeuropa vokser tre arter. I modsætning til resten af akantusfamilien mangler overlæben hos slægten Acanthus. Arterne har i reglen stærkt tornede blade og højblade, hvorfor Sydeuropas A. spinosus (tornet akantus) og A. mollis (blød akantus) kaldes for bjørnetidsel.

I Sydøstasiens mangrover vokser den blå A. ilicifolius og den hvide A. ebracteatus; sidstnævnte bliver lokalt brugt mod blodbylder og plantes nær bebyggelser. 3-4 arter dyrkes herhjemme og er halvhøje stauder, der vokser fint i sol eller let skygge. De lyslilla blomster er fremme i juli-august og egner sig til buketter.

Grøn plante, hvis fligede blade siden oldtiden har været et vigtigt forlæg for dekorative ornamenter i arkitektur og rammekunst.