Flowerchild Ragdoll

Erica

Lyng (Erica) er en stor slægt med hen ved 700 arter. Ca. 600 af arterne hører hjemme i Sydafrika, og de kaldes ofte Kap-Lyng. De øvrige ca. 70 arter kommer fra andre dele af Afrika, Middelhavsområdet og det øvrige Europa. Slægtens medlemmer er vintergrønne eller stedsegrønne dværgbuske med nåleformede blade. Blomsterne er som regel nikkende, og de sidder enten enkeltvis i bladhjørnerne eller i endestillede stande. De er 4-tallige og krukkeformede. Frugterne er kapsler med mange frø.

Vi har begge været på Kongenshus Mindepark, som netop viser lyngen i al dens pragt - året rundt.

Erica / Lyng

 

Rige: Plantae (Planter)
 
Division: Magnoliophyta
(
Dækfrøede)
 
Klasse: Magnoliopsida 
Tokimbladede)
 
Orden: Ericales
(
Lyng-ordenen)
 
Familie: Ericaceae
(
Lyng-familien)
 
Slægt: Erica
 

 

 

Hedelandskab fuld af lyng

Billedet er taget på "Kongenshus Mindepark"
 

I Kongenshus Mindepark
arbejdes der hele tiden på at pleje lyngen, fordi hedelyng svækkes, hvis den ikke forynges. Hedelyngen vil dø af ælde efter 25-30 år, og dens plads vil blive overtaget af græs.

Der er forskellige metoder til
pleje af heden. 
Se mere om Kongenshus Mindepark på
www.kongenshus.dk

 

På de danske heder har vi to forskellige vildtvoksende lyngarter. Hedelyng og klokkelyng er begge surbundsplanter, men de vokser dog forskellige steder på heden. Hedelyng vokser hvor det er tørt, klokkelyng hvor der er fugtigt. Begge planter er i lyngfamilien, som omfatter planter som blåbær, tyttebær, tranebær, bjergte og rhododendron, en stor familie med meget forskelligartede planter.

Både hedelyng og klokkelyng er meget gode biplanter. Mest kendt er den krydrede lynghonning fra hedelyng, mindre kendt er den mere milde klokkelynghonning.

Hedelyng har det botaniske navn Calluna vulgaris. Det er en lille busk, som i naturen kan blive op til ca. 75 cm høj.

Klokkelyng har det botaniske navn Erica tetralix,
og den er en dværgbusk på op til 30–40 cm.